Öppet brev till SR – Din Gata

Ang dagens program där man tog upp ”Öppna relationer”

Som ordförande i RFSM blev jag ganska upprörd, och med mig flera andra. Det var otroligt raljerande om öppna/flersamma relationer, och hela programmet dröp av fördomar. Det var mer en lektion i hur man inte pratar om flersamhet, än nånting annat.
Att inleda med att benämna Will och Jadas relation som ”Konstigt äktenskap”, för att sedan fortsätta med att de uppenbarligen ”ligger runt”. Man spekulerar vilt i varför Will Smith ”gått med på” att ha en öppen relation, och om det inte egentligen handlar om att Jada vill ha trygghet i äktenskapet men är ju lite ”hippie” så det är naturligtvis så att hon ligger runt. Det fortsätter drypa av fördomar och okunskap, spekulationer om att relationen inte är så bra osv.

Hur kan man, år 2021, ens sända sånt här svammel? Kanske hade det varit bättre om ni tog in någon som faktiskt vet något om flersamhet om det nu är så obegripligt.

Varför fortsätter radio att sprida den här typen av stereotyper och fördomar, vad anser ni att ert uppdrag är egentligen?

Beatrice Lindéh
Ordförande RFSM

Detta inlägg har en kommentar

 1. Ordförande

  Här kommer Sveriges Radios fina svar:

  Hej igen Beatrice!

  Nu har jag lyssnat på showen och pratat med programledarna.

  P3 Din Gata är en musikkanal med fokus på hiphop. Men självklart händer det att våra programledare hamnar på sidospår som inte rör musiken. I det här fallet kopplat till Will Smith som ju är en gammal hiphop-profil. Men jag håller med dig. Deras raljerande hade syftet att ge nån slags komisk effekt men tyvärr lyser deras personliga okunskap kring öppna relationer igenom.

  Nästa gång dom får för sig att diskutera öppna relationer kan jag garantera dig att vi har en expert med. Du får gärna tipsa om nån!
  Men tills dess har jag bett dom hålla sig till musiken som är vårt uppdrag.

  Tack för din feedback! Bara att hojta om du har fler frågor.

  Bästa,

  AMEL SULJEVIC
  KANALPRODUCENT P3 DIN GATA

Lämna ett svar