Ord som skadar

I veckan som var skrevs en recension kring den nyligen utkomna filmen Pleasure, som du kan läsa här: https://www.dn.se/kultur/osminkat-om-porrvarlden-i-ninja-thybergs-odysse-pleasure/

Vår medlem Anders blev upprörd och skrev nedanstående inlägg:

”Helena Lindblads recension av filmen PLEASURE som har ett inifrånperspektiv på porrbranschen fullkomligt dryper av förtäckt kinkshaming och normativa gliringar mot det som avviker. Några exempel;

”Här finns inblickar i porrens oglamorösa vardag liksom det ”fejkade” våldet och övergreppen framför kameran som kommer med ett högt pris för alla inblandade (riktigt otäcka scener), här finns maktkonstellationerna bakom kameran och de som glassar runt tjänar pengarna, här finns skildringar av de bisarra lagar som säger att ”interracial sex” (vita kvinnor, svarta män) är mer kontroversiellt än de mest perversa avarterna.”

Precis som det är Not OK att använda n-ordet om färgade så skaver det när en normerande bästervetare som Lindblad svänger sig med epitet som ”perversa avarter” om kink.efter att först ha förfasat sig över ”fejkade” våldsscener och övergrepp. Håll tyst eller behandla oss med respekt!

Nästa citat

”Här finns också porren med någon slags mer kvinnliga förtecken, vänliga kvinnliga regissörer men med lätt sadistisk ”Fifty shades of Grey”-känsla.”

Med det lilla försåtliga ordet ”men” i meningen skapar hon konflikt och dikotymi mellan att vara vänlig OCH kinky.

Jag upprepar: Håll tyst eller behandla oss med respekt!

Vi kinksters har varit friskförklarade i hela 12 år (OBS ironi…) När ska det gå upp för proffstyckarna?

Anders Wallin”

Det Anders påpekar att Lindblad gör, är det som kallas mikroaggressioner. När språk och uttryck reflekterar det man innerst inne tänker, utan att man är öppet fördömande. 
Precis som Anders skriver, det är INTE Ok att kinkshamea. Aldrig någonsin.

/Beatrice Lindéh
Ordförande

Lämna ett svar